GOCA

Rijbewijs

Praktijkexamen B


Praktijkopleiding

Wanneer u geslaagd bent voor het theorie-examen kan u hieronder een gedetailleerde brochure over de praktijkvorming en het praktijkexamen raadplegen.                        

B
              

   Brochure voor de centra:

   - in het Vlaams Gewest

   - in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest t.e.m. 29.04.2018

   - in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vanaf 30.04.2018

 

Vergoeding « praktijkexamen »

Raadpleeg het tarief van de vergoedingen.

 


Examencentra

U kan het praktijkexamen afleggen in één van de 32 examencentra van uw keuze.

 


GOCA-Risk Perception Test

Het praktijkexamen wordt uitgebreid met de GOCA-Risk Perception Test. Het gaat om een computertest, die afgelegd wordt vóór de proef op de openbare weg. De test zal nagaan of de kandidaat de verschillende potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en correct kan inschatten. Noch de reactietijd, noch de kennis van de wegcode worden beoordeeld.

De risicoperceptietest bestaat uit kortfilms, opgenomen in het dagdagelijks verkeer, vanuit een bestuurdersperspectief met zicht op de snelheidsmeter, de richtingaanwijzers, de binnenspiegel en buitenspiegels die ook meebewegen. De aanwezigheid van de verschillende spiegels in het gezichtsveld van de kandidaat, verplichten hem om zijn aandacht te verdelen, gericht te kijken en de mogelijke risico's in te schatten betreffende de andere weggebruikers voor, achter of aan de zijkant van het voertuig.

Op het einde van de kortfilm krijgt de kandidaat een vraag met 4 antwoordmogelijkheden waarbij meerdere (minimum 1 en maximum 3) goede antwoorden mogelijk zijn. De kandidaat start met 2 oefenfilms en legt aansluitend de test af bestaande uit 5 kortfilms. De kandidaat slaagt vanaf een score van 6/10. De beoordeling houdt in: voor ieder correct antwoord +1; voor ieder fout antwoord -1; voor ieder correct antwoord dat niet aangevinkt wordt 0.

 

In welk examencentrum mag ik de GOCA-Risk Perception Test afleggen?
De GOCA-Risk Perception Test en de proef op de openbare weg zijn 2 onderdelen van het praktijkexamen. Beide onderdelen van het praktijkexamen moeten in hetzelfde examencentrum worden afgelegd.